Devrek Bastonu
Bastonculuk, Devrek ilçesi ile özdeşleşmiştir. Devrek denilince Baston, Baston denilince Devrek akla gelmektedir. Tahmini 250 yıllık mazisi olan bastonculuğumuz, dört tarafı ormanlarla çevrili Devrek ilçemizde, ahşap işçiliğimizin en güzel örneklerinden biridir.
1892 tarihli Kastamonu Salnamesi'nde belirtildiği üzere uzun yıllardan beri ustalarımız el emeği göz nuru bastonlarımızı birer sanat eseri haline dönüştürmektedir.
Devrek Bastonu üzerindeki sanatsal motifleri ile dünyada haklı üne sahiptir. Baston üzerinde işlenen birçok motifin arasında özellikle yılanlı tabir edilen bastonumuz en bilinendir.
Bir zanaat olarak başlayan bastonculuk sanata doğru bir yolculuk halindedir. Kaybolmaya yüz tutmuş bir els sanatı iken usta çırak ilişkileri, açılan kurslar sayesinde birçok usta yetişmiş, bu sanatı geliştirerek dünyaya tanıtma yolunda azimle çalışmaktadırlar.
Bastonculuğumuzun daha da gelişmesi amacıyla Bülent Ecevit Üniversitesi Devrek Meslek Yüksekokulunda Geleneksel El Sanatları Bölümü açılmış, bastonculuk burada ders olarak verilmeye başlanmıştır.
Geçmişten günümüze yapılan tüm bastonlarda özellikle kızılcık ağacı kullanılmaktadır. Günümüzde gümüş, kemik ve sedef gii ürünler kullanılarak zenginleştirilmektedir.
Baston yapımında kullanılan ana ham madde olan kızılcık (kiren) ağacı oldukça özel işlemlerden geçirilerek, imal eden ustaların hayal dünyalarını da kullanarak bir sanat eserine dönüştürülmektedir.
Devrek Bastonu, günümüzde hem Türkiye'de hem de dünyada aranan ve bilinen yüz akımız, övünç kaynağımız, sanat eserimiz olmuştur.